2017-12-27 19:34:49

Filmtips!

(null)

Vilken frän film😁 Den måste ni se!
2017-12-27 18:55:02

Ärtsoppa & punsch i skogen!

 
Dagen innan julafton så följde vi med mamma, pappa och Noah till skogen för lite korvgrillning, ärtsoppa och punsch =)
 
 
Lill-skrutten var med också <3
 
 
Brasa på g!
 
 
Nöjda damer =)
 
 
Min fina mami och Milton <3
 
 
Ärtsoppa i djupa midsommartallrikar funkar det med :P
 

Mosters goding!
 
 
 Verkar som att någon har slagit sig till ro i skogen.
 
 
Forshagas första minigolfbana!
 
 
Körv <3
 
 
Nöjd tjej efter några timmar i friska luften. Tack mamma, pappa, Henkan och Noah för det <3
2017-12-22 20:49:00

Jul-ledigheten startar nu! =)

 
I måndags efter jobbet så åkte jag hem till Elin med familj och hälsade på =) Som hon växer dockan! <3 
 
 
Denna godingen också <3
 
 
Vad diggar ni Lollos ¨julgran¨? Haha! Så jävla skön är du gumman! I tisdags efter jobbet så åkte jag hem till Lollo och myste i några timmar <3 Som alltid lika mysigt.
 
 
På onsdan så var det dags för bio-dejt med frugan :D 
 
 
Klen nostalgi att gå på bio i Forshaga Folkets Hus? Haha där har jag väll inte sett en bio sen högstadiet typ!
 
 
 Frua :*
 
 
Vi såg på solsidanfilmen. Jäklar så bra flm! Haha den måste ni bara se. Älskar väl varenda karaktär i solsidan. Klass!
 
 
Under hösten så har vi på hemtjänsten planerat en julfest för våra äldre och igår så var det äntligen dags att bjuda in dom för lite kalas =) Festkommitén hade ordnat med allt superbra <3
 
 
Så roligt att kunna göra något för våra äldre <3
 
 
Vi i personalen har även haft ett eget jul-lotteri, lite tradition börjar det bli ;)
 
 
Världens bästa Marie hade styrt upp med alla priser och höll i lotteriet =)
 
 
Jag vann! Haha jag som sa innan att jag vinner aldrig i något spel! 3:e pris av 10 möjliga. Klent nöjd tjej :P Glöggen med smak av hallon/lakrits ska jag nog testa imorgon på uppesittarkvällen =)
 
 
Den här veckan så har jag fått hoppa in som samordnare då carina njuter av lite välförtjänt semester =) Har fått planerat en helt ny grupp. Lite utmaning men KUL! Jag får väll hoppas att jag har skött mig, haha! Nu ska jag njuta av lite ledighet innan nästa veckas jobb drar igång :) 
 
 
Ett glas av finaste wiskeyn (eller iaf flaskan). Denna fick Henka av mig på våran 2-årsdag =)
 
Kram vännor <3
2017-12-22 19:51:34

Macarons med pepparkakskräm!

 
Du behöver (till kakorna):
 
125 gram skållad, skalad mandel
4 dl florsocker
3 äggvitor
1/2 dl strösocker
 
Pepparkakskräm:
 
100 gram smör
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk pepparkakskrydda
1 äggula
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 125 grader. Mixa mandeln fint i en mixer och blanda den med florsockret. Vispa äggvitorna med elvisp. Tillsätt strösockret och vispa till en ganska fast smet. Vispa ner de torra ingredienserna till en jämn smet. Klicka ut ca 60 kakor stora som 5 kronor på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem vila i 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt kakorna svalna. Vispa ihop ingredienserna till pepparkakskrämen med en elvisp. Bred en klick smörkräm på hälften av kakorna och täck med den andra hälften.
2017-12-22 19:43:02

Saffransgrottor!

 
Du behöver:
 
1 pkt saffran
1 tsk hett vatten
200 gram smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
aprikos eller hjortronsylt
 
Gör så här:
 
Blanda saffran och vatten i en bunke. Tillsätt smör och socker. Vispa det luftigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Arbeta ihop det med smörblandningen till en smidig deg. Rulla ut till en längd och låt vila i ca 15 min. Sätt ugnen på 175 grader. Dela längden i ca 25 bitar och rulla till kulor. Lägg dem i små formar och gör en fördjupning i mitten. Klicka i sylt. Grädda i mitten av ugnen 12-15 min. Låt svalna.
2017-12-17 21:05:36

Funnel cake med äppelkompott!

 
Du behöver:
 
Äppelkompott:
 
2 äpplen
2 msk smör
2 msk lönnsirap
2 msk råsocker
3 msk vatten
1 tsk malen kanel
 
Funnel cake:
 
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 ägg
3/4 dl strösocker
3 dl mjölk
 
Fritering:
6 dl solrosolja
 
Gör så här:
 
Kärna ur och skär äpplena i bitar. Stek bitarna i smör. Ringla över lönnsirap och strö över råsockret. Låt det karamelliseras. Häll i vattnet, koka upp och strö över kanel. Dra av från värmen och låt det svalna. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa ägg, socker och mjölk. Blanda ner de torra ingredienserna och vispa ihop allt till en slät smet. Värm upp oljan till 170-180 grader i en djup kastrull eller i en fritös. Blanda kanel och strösocker på ett fat. Fyll en spritspåse med smeten. Spritsa i smeten i oljan i cirkelrörelser till lagomt stora kakor. Fritera tills den är gyllenbrun, vänd på den och fritera andra sidan. Lyft upp med en hålslev, låt rinna av på ett hushållspapper. Vänd kakorna direkt i kanel och sockerblandningen. Servera direkt med äppelkompotten, vispad grädde och vaniljglass.
 
2017-12-17 20:52:34

Smördegssnurror med ädelost och timjan!

 
Du behöver (25-30 st):
 
140 gram ädelost
1 rulle kyld smördeg
1-2 krm chiliflakes
1/2 tsk torkad timjan
 
Gör så här:
 
Riv ädelosten grovt. Rulla ut smördegen och strö över ost, chiliflakes och timjan. Rulla ihop från långsidan. Nyp ihop degen ordentligt i skarven. Skär rullen i cm-stora bitar. Lägg med snittytan upp på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills snurrorna har fått fin färg. 
2017-12-17 20:46:35

Syltkakor!

 
Du behöver (35 st):
 
5 dl vetemjöl
 1/4 dl strösocker
200 gram smör
1 ägg
 
Fyllning:
 
Hallonsylt
 
Gör så här:
 
Arbeta ihop mjöl, socker och smör till en smulig deg. Låt degen vila i kylen i 30 minuter. Kavla ut degen på mjölat bakbord. Ta ut rundlar ca 4 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ut en liten stjärna i hälften av dem. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter och låt svalna. Lägg samman kakorna med sylt mellan.
2017-12-17 20:40:42

Pepparkaksrulltårta med saffranscrème!

 
Du behöver:
 
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskrydda
 
Fyllning:
 
500 gram kesella/kvarg vanilj
1 pkt saffran
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop kvarg och saffran. Vispa ägg och socker poröst. Blanda ner potatismjöl, bakpulver och pepparkakskrydda i smeten. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 5-7 minuter. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och ta bort pappret som kakan har gräddats på. Låt den svalna. Bred fyllningen över kakan och rulla ihop. Förvara i kylen.
2017-12-17 20:33:58

Polka chocolate chip cookies!

 
Du behöver:
 
250 gram smör
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
1 1/2 dl farinsocker
1/2 tsk vaniljpulver
2 tsk kanel
1 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
150 gram mörk choklad
2 nävar polkagris
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, salt, socker, farinsocker, vaniljpulver och kanel till den är krämig. Vispa ner ägget. Rör ner mjölet och bikarbonaten. Grovhacka chokladen och blanda ner det också. Forma degen till en rulle, plasta in den och låt den vila i kylen i ca 1 timme. Skär skivor av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grovhacka polkagrisarna och tryck ner några i varje skiva. Grädda kakorna tills de är gyllenbruna i ca 20 minuter.
2017-12-17 20:27:17

Chokladmaränger med polkagriskross!

 
Du behöver:
 
2 äggvitor
2 dl strösocker
50 gram mörk choklad
50 gram krossad polkagris
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 150 grader. Smält chokladen över vattenbad. Vispa äggvitan i en värmetålig skål. Tillsätt sockret och fortsätt vispa vispa över en kastrull med kokande vatten till sockerkristallerna har smält och du får en glansig och fluffig smet. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills skålen har svalnat helt på undersidan. Ringla ner chokladen och hälften av polkagriskrosset. Vänd några gånger med en slickapott. Klicka ut maränger med en sked på en plåt med bakplåtspapper. Garnera med polkagriskrosset som är kvar och grädda dom i mitten av ugnen i 8-15 minuter.
2017-12-17 19:44:04

Julbord med Ledins!

 
I fredags så tog jag en semesterdag. Johanna var här under dagen och hälsade på oss och tog en kopp kaffe =) På kvällen var det dags för julbord med Henkas jobb. Johanna körde in mig, Henka och hans mamma och pappa. Klockan 18 skulle vi möta upp resten av gänget här :)
 
 
Gustav fröding hotell =)
 
 
Sjukt gott!
 
 
Titanix stod för underhållningen!
 
 
Det var en trevlig kväll :)
 
2017-12-17 19:34:58

Luciafirande på jobbet!

 
Dagen efter Lucia så lussade vi i personalen för våra äldre =) 
 
 
Fina Bettan fick äran att vara Lucia <3
 
 
Bäste stjärngossen Lisa :* 
 
 
Det vart uppskattad =)
 
 
Efteråt så bjöds det på fika =)
2017-12-17 19:25:00

Från lussebak till veterinärbesök!

 
På Lucia så bakade vi lussebullar när jag kom hem från jobbet =)
 
 
Precis när jag skulle stoppa in bullarna i ugnen så går jag jämt och kollar till Milton och får se att hela soffan är full av smulor och att nätet efter en talgboll låg kvar. Nej bara! Får leta upp ett nummer till Evidensia för att rådfråga om det är farligt. Dom försökte hitta info på nätet om hur mycket fett den innehöll men hittade ingenting så dom tyckte att vi skulle komma in så att han fick spy ur sig. Självklart gjorde vi det! Då Milton är så liten så kan inte kroppen ta upp hur mycket fett som helst utan det kan skada bukspottkörteln och de kan få bukspottkörtelinflammation. Så vi åkte raka vägen in till Evidensia djursjukhus. Väl där fösökte dom via mat få i han ett medel som skulle göra att han började spy, men jag visste redan innan att det inte skulle gå. Han är alltid livrädd hos veterinären och vägrar tillochmed ta emot godis så dom fick istället ta en spruta i nacken på han och det tog bara några sekunder innan han började må illa.
 
 
Asså stackarn =( Så synd jag tyckte om honom. Den blicken han gav mig när han mådde så dåligt. Det skar i hela hjärtat på mig. Men han lyckades iallafall spy ur sig allt och vi kunde så småningom åka hemmåt igen. Lilla buse alltså, tur han är söt <3
 
 
2017-12-09 14:45:00

Datenight!

 
Igår hade vi en så jäkla bra kväll! För ett tag sen så styrde jag upp en liten överraskning till Henka. Biljetter till Ken Rings akustiska spelning i Karlstad samt en hotellnatt på stadshotellet, så igår var det dags för date =)
 
 
Finaste rummet vi har bott i!
 
 
Vi checkade in klockan 15.00 och delade på en flaska bubbel <3
 

Myste i soffan i väntan på att klockan skulle bli 17 då det var dags för käk =)
 
 
Vi käkade mat på Texas Longhorn!
 
 
Henka tog en burgare han =)
 
 
Själv tog jag ribsen. Så galet goda!
 
 
Vi satt kvar i ett par timmar och drack lite öl =)
 
 
Klockan 20.00 var det dags för spelningen på Scalateatern.
 
 
Jag grät mig igenom hela konserten. Herregud vilka låtar och vilken historia. Man kunde relatera till det mesta och det gick rakt in i hjärtat på oss <3 Så himla superbra!
 
 
Efter spelningen så gick vi till Pitcher´s och tog några öl =)
 
 
Vi rundade av när det började bli smäckat med folk därinne. Då gick vi till hotellrummet och tog ett varmt bad!
 
 
Hotellfrullen imorses!
 
 
Så gott!
 
 
Tack älskade Henka för att du är du och för att du förgyller mitt liv med glädje varje dag <3 Jag kunde inte hitta en bättre människa att dela mitt liv med och jag skulle inte byta bort dej för nåt i världen. Jag älskar dig!
2017-12-07 20:41:53

Saffransmaränger med choklad!

 
Du behöver:
 
4 äggvitor
2,5 dl strösocker
1 pkt saffran
100 gram mörk choklad
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 125 grader. Smält chokladen över vattenbad och ställ åt sidan. Vispa upp äggvitor, socker och saffran i en rostfri bunke över ett vattenbad på medelhög värme. Vispa tills du har fått ett marängfluff som nått en temperatur på 65 grader. Ta bort från värmen och fortsätt vispa tills bunken svalnat helt och du har fått en fast maräng. Häll över chokladen och vänd runt några varv. Klicka ut maränger på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 60 minuter. Stäng av värmen och låt marängerna stå kvar på eftervärme tills ugnen har svalnat. 
2017-12-07 20:32:48

Saffranskorpor!

 
Du behöver:
 
100 gram smör
2 påsar saffran
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret tillsammans med saffranet. Häll över det i en bunke och vispa ner äggen. Vänd ner övriga ingredienser och knåda ihop till en deg. Forma degen till 3 st längder och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dom i mitten av ugnen i 25 minuter. Ta ut längderna och sänk värmen till 125 grader. Skär längderna med en sågtandad kniv i 1 cm tjocka skivor och lägg dom tillbaka på plåten. Torka skorporna i mitten av ugnen i ca 15 minuter. 
2017-12-07 20:26:05

Ostbollar!


Du behöver till 20 st:
 
50 gram västerbottenost
100 gram fetaost
100 gram cream cheese
 
Smaker:
 
paprikapulver, chiliflakes
sesamfrö, svartpeppar
 
Gör så här:
 
Blanda ihop riven västerbottenost tillsammans med smulad fetaost och cream cheese i en skål. Forma till 20 bollar och rulla dom i önskad smaksättning. Tips på smaker ovan. Kan förvaras i kylen i upp till tre dagar. 
 
2017-12-07 20:17:33

Saffranskrans med nutella och hasselnötter!

 
Du behöver (till degen):
 
5 dl mjölk
200 gram smör
1 gram saffran
1 ägg
1 krm salt
3 dl socker
50 gram jäst för söta degar
17 dl vetemjöl
 
Fyllning:
 
150 gram rumstempererat smör
1 burk nutella
200 gram mörk choklad
100 gram rostade hasselnötter
 
Pensling:
 
1 ägg
1 msk vispgrädde
 
Gör så här:
 
Värm mjölken tillsammans med smöret så att det smälter och blanda ner saffran. Lös jästen tillsammans med lite av degvätskan i en bunke och häll sedan på resten av vätskan. Blanda ner övriga ingredienser till degen och blanda ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Dela upp degen i två bitar och kavla ut den ena på mjölat bakbord. Bred på hälften av smöret och halva nutellaburken. Hacka chokladen och hasselnötterna och strö över hälften av det. Rulla ihop degen och dela den i 4-5 cm tjocka skivor. Lätt dom tätt intill varandra på en plåt med bakplåtspapper tills du har format en krans. Upprepa med den andra degen. Låt kransarna jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter. Vispa ihop ägg och grädde och pensla kransarna. Grädda dom till gyllene färg i ugnen. ca 12-15 minuter. 
2017-12-07 19:54:17

Trillingnöt!

 
Du behöver:
 
200 gram mjölkchoklad
100 gram hasselnötter
 
Gör så här:
 
Rosta nötterna i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter. Borsta bort skalet. Smält chokladen över ett vattenbad och blanda ner nötterna. Fiska upp tre nötter åt gången och låt överflödig choklad rinna av. Lägg dom på ett bakplåtspapper och upprepa proceduren. Ringla gärna över choklad som blir över med hjälp av en gaffel. Låt det stelna. 
2017-12-01 20:20:12

Milton 5 år <3

 
When i needed a hand i found your paw Tänk att du har förgyllt mitt liv i 5 hela år. Vad skulle jag ha gjort utan dig💚 Grattis älskade lilla skrutt 🤗 Älskar dig!
 
2017-12-01 20:14:56

Gräsänka!

 
Den här veckan har jag varit gräsänka då Henka har varit på jobb i Vänersborg. Synd att jag inte var ledig så jag hade kunnat följa med han och passat på att träffa vännerna i västra götaland. 
 
 
Milton är helt lyrisk över snön som kom i veckan =) Ljust och fint ute nu och så mysigt när alla har satt upp sina ljusslingor.
 
 
I tisdags så hade vi apt-möte och chefen bjöd på smörgåstårta. Hur gott?? Haha kan va bland det godaste som finns. Tror jag ska prova mig på att göra en hemma nån helg =)
 
 
Japp, i onsdags så åkte jag hem till mamma och pappa när jag hade slutat jobbet. Ville inte åka hem till en tom lägenhet och sova. Milton var ju hos dom när jag gjorde kvällen så jag bäddade ner mig i deras soffa och sov där istället :P
 
 
Jobbade i en annan grupp i veckan och när jag och Veronica var påväg ut på jobb så får vi se ett litet minirådjur som gick över vägen med benet släpandes. Förstod att det var skadat så vi stannade bilen och gick ut och kollade. Vi såg att det försöka ta sig ut i skogen och det gjorde ont i hela hjärtat på mig att den hade ett brutet ben som förmodligen gjorde fruktansvärt ont. Jag ringde polisen så dom skulle skicka ut en jägare att leta efter det. Hoppas verkligen dom hittade det lilla livet =( 
 
 
Idag åt vi pannkaksfrukost =) Vi åkte sen till Pets under förmiddagen och köpte födelsedagspresenter till min lilla skrutt som fyller 5 år idag <3
 
 
Rickard ringde och ville att jag skulle noppa ögonbrynen på han så nu har han varit här och fått sig en behandling :D Vill man vara fin får man lida pin. Han skötte sig exemplariskt måste jag säga!
 
 
2017-12-01 19:54:31

Santa Hat Brownies!

 
Du behöver:
 
225 gram smör
4 dl strösocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
6 msk kakao
Vispgrädde
Jordgubbar
 
Gör så här:
 
Smält smöret. Blanda ägg, socker, mjöl och kakao i en bunke. Rör ner det smälta smöret lite i taget så att det blir en jämn smet. Smöra en form på 24 cm och häll i smeten. Grädda i 175 grader i 30 minuter. Låt den kallna i kylskåp. Skär ut små bottnar av kakan. Vispa grädde och spritsa ut på varje botten. Placera en jordgubbe på varje kaka och spritsa en liten boll på mössan. 
2017-12-01 19:48:33

Christmaspops!


Du behöver:
 
Marshmallows
Sugrör
Mörk choklad
Julströssel
 
Gör så här:
 
Klipp sugrören till lagom längd och stick ner dom i en marshmallow. Smält chokladen över vattenbad och doppa varje marshmallow i den smälta chokladen. Strö över strössel och lägg dom på ett bakplåtspapper och låt dom stelna. 
 
2017-12-01 19:43:32

Polkapops!

 
Du behöver:
 
Polkagrisar
Små polkagrisstänger
Stora marshmallows
Mörk choklad
 
Gör så här:
 
Stick ner varje polkagrisstäng i en marshmallows. Smält chokladen över vattenbad och doppa varje marshmallows i chokladen. Krossa polkagrisarna till strössen och rulla den chokladdoppade delen i det. Ställ dom på ett bakplåtspapper och låt dom torka.
2017-12-01 19:38:35

Polkabräck!

 
Du behöver:
 
200 gram vit choklad
200 gram mörk choklad
Polkagrisar
 
Gör så här:
 
Smält den mörka chokladen över ett vattenbad. Häll den i en form 15*20 cm med bakplåtspapper. Ställ in den i kylen eller frysen så att den svalnar lite under tiden du smälter den vita chokladen över vattenbad. Krossa polkagrisarna till strössel. Häll över den vita chokladen i formen och strö över polkagriskrosset. Ställ in i kylen och låt stelna. Förvaras framme i rumstemperatur en stund innan servering.
2017-12-01 19:32:52

Bullrutor med apelsin och kanelkräm!


 
Du behöver, till 40 rutor:
 
50 gram jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
1 msk kardemumma
1 ägg
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1/2 tsk hjortronsalt
11 dl vetemjöl
 
Fyllning: 
 
100 gram smör
200 gram färskost
1 äggula
skalet från 1 apelsin
2 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver
1 1/2 msk kanel
 
Pensling:
 
ägg och pärlsocker
 
Gör så här:
 
Rör samman ingredienserna till fyllningen till en slät smet. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm det till 37 grader. Lös upp jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Blanda ner kardemumma, ägg, socker, salt, hjortronsalt och mjöl. Arbeta ihop till en lös och kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 45 minuter. Stjälp upp degen i en långpanna med bakplåtspapper. Platta ut degen med mjölad hand och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Tryck 40 gropar i degen med tummen och fördela fyllningen i groparna. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ca 15 minuter. Låt den svalna och skär den sen i rutor.